מאגר הידע
בדיקה ראשונה
מתי חשוב להגיע לבדיקה ראשונה? ומה עושים בבדיקה זו? מאמר זה אמור לתת לכם את התשובות לשאלות אלו ועוד.
ההמלצה של כל איגודי השיניים לילדים היא להגיע לבדיקה ראשונה מבקיעת השן הראשונה ולא יאוחר מגיל שנה.
בגילאים הרכים הללו אנחנו לא מצפים לשיתוף פעולה מלא של הילד אך לפגישה זו ולעוקבות אחריה יש חשיבות גבוהה מאוד.
הבדיקה כוללת שלושה חלקים חשובים:
החלק הראשון – יוצרים קשר בין הרופא המטפל- להורה ולילד, קשר זה יתפתח ויתחזק במהלך השנים וכך כשהילד יצטרך בעתיד טיפול (אפילו אם מדובר בטיפול שיננית או טיפול מניעתי, שלא לציין חלילה חירום, טראומה או טיפולים בעקבות עששת) – הילד כבר יכיר, יסמוך על הרופא המטפל ויהיו לו מספיק חוויות טובות לעבור את הטיפול בצורה חלקה ונעימה.
החלק השני – מקבלים הנחיות המתאימות לילד ולהוריו לגבי שמירה על השיניים ובריאות הפה; טיפים יעילים לצחצוח יעיל וכמובן- תזונה נכונה. לכל בית חוקים וכללים משלו, מנסים להתאים את השמירה על השיניים לילד ולבית בו הוא גדל. יינתנו ; טיפים יעילים לצחצוח, אופן הצחצוח, עזרים מתאימים, התאמת ריכוז המשחה לילד ובנוסף הדרכה על תזונה נכונה.
שני חלקים אלו בעצם מהווים התהוות של dental home : התאמת המסגרת המשפחתית לילד, לשמירה על היגיינת הפה, תזונה נאותה, וקשר לרופא המטפל – כל אלו בעצם יסייעו לגדל ילד היודע כיצד לשמור על שיניו, מודע לבריאות הפה והמשנן וישמור על השיניים בריאות וחזקות.
החלק השלישי – מבצעים בדיקה של השיניים וחלל הפה. בבדיקה זו בודקים את כמות ואיכות השיניים שבקעו, הרקמות הרכות והסגר. בודקים איזו שן כבר בקעה? האם נקייה? ומוודאים שהכל בסדר – הן מבחינת ההתפתחות של הלסתות והשיניים, קצת הבקיעה ואיכות השיניים והצחצוח.
עם גדילת הילד, בכל בדיקה, בודקים את הצורך בצילומי רנטגן המספקים לנו מידע נוסף. לרוב, אם הכל תקין, צילומי נשך יתבצעו סביב גיל 5 כשהמשנן והסגר מלאים והדוקים. אך במקרים מסויימים יתבצעו צילומים אף לפני.
חלק חשוב מהבדיקה הוא לא רק לבדוק אם ישנם מוקדי עששת (חורים) או לא, אלא גם מניעת עששת פעילה על ידי מריחה תקופתית של משחה המכילה פלואוריד המחזקת את השיניים, ביצוע סילוק אבן ורובד מהמשנן, איטומי חריצים ועוד.
בגילאים הרכים – רוב הבדיקה היא השיח עם ההורים, אך כשהבדיקות מתבצעות בכיף כיופאק כל תקופה סדירה, בין 6-12 חודשים בהתאם לצרכיו של הילד, הילד עובר הרבה חוויות חיוביות (הרי אין דבר כואב/לא נעים בבדיקה שגרתית). כך הוא מתרגל לבדיקה, לרופאה ולשמירה על שיניו.
המלצה חמה היא לא לחכות לחבלה או לכאב, אלא להגיע מגיל צעיר. כשמגיעים בפעם הראשונה למרפאה עם ילד כשהוא חושש כי הולכים לגעת במקום שכואב, שיתוף הפעולה לרוב לקוי וקשה לילד.
להתראות בכיף כיופאק,
ד"ר מורן